MENU

Inhuldiging Leopardtank aan de Fortsteenweg in Kapellen

Op 21 juni huldigde Dirk Van Mechelen, samen met gedeputeerde Inga Verhaert, de Leopardtank in.

Hieronder vindt u de toespraak van Dirk Van Mechelen.

 

Toespraak Dirk Van Mechelen

Burgemeester – Volksvertegenwoordiger

Kapellen  – 21 juni 2016

 

Dames en Heren,

Onder andere naar aanleiding van de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog mag het oorlogserfgoed zich in veel –al dan niet hernieuwde- belangstelling verheugen. Tot voor enkele jaren zou niemand het noorden van Antwerpen hebben geassocieerd met ‘the place to be’ voor een kennismaking met dat verleden.

Ondertussen is dat wel anders. Een aantal gerichte initiatieven hebben de vele sporen en herinneringen aan die militaire geschiedenis ondertussen ontsloten. Het zorgt ervoor dat steeds meer mensen op ontdekking komen, komen genieten van de natuurpracht hier, een stukje geschiedenis komen opsnuiven.

Dat hoeft ook niet te verwonderen, want in feite vind je hier op een boogscheut van elkaar zomaar even 100 jaar Belgische militaire geschiedenis. Met het kamp van Brasschaat en zijn schietveld, met de loopgraven van de Antwerpen-Turnhoutstellung, met de antitankgracht en de natuurontwikkeling errond, met het Gunfire museum van Brasschaat,…

Beste vrienden,

De plaatsing van deze Leopardtank is de volgende stap in de verdere ontsluiting van het militaire verleden van onze regio. De plaatsing van de tank heeft, wat mij betreft, meerdere betekenissen.

In de eerste plaats is het natuurlijk een opvallend nieuw baken. Een aanduiding van de start –of aankomstplaats van de spoorfietsen. Een baken bovendien met een bijzondere aantrekkingskracht. Wanneer je in ons land ergens een tank of ander pantservoertuig ziet staan, merk je altijd dat dit als het ware als een magneet werkt. Iedereen wil dit aanraken, ermee op de foto,…

Tegelijkertijd is het op een of andere manier ook wel symbolisch dat in de omgeving van de antitankgracht nu een pantservoertuig letterlijk tot stilstand is gekomen en daardoor fungeert als een toegangspoort om dat gebied te gaan verkennen.

Tot slot is de Leopardtank ook de beste manier van promotie voeren voor het vlakbij gelegen Gunfiremuseum. Bovendien worden ook de medewerkers en vrijwilligers van dat museum in de bloemetjes gezet. Het is dankzij hun inzet en werkkracht dat voertuigen zoals de Leopardtank als het ware een tweede leven krijgen.

Dames en heren,

Ik wil van deze plaats en gelegenheid ook gebruik maken om de vzw Kempens Landschap eens in de bloemetjes te zetten. Daarbij is er wel een opvallende vaststelling. Als je familienaam de Backer is en je voornaam Filip (Philippe) dan word je gekenmerkt door daadkracht en dossierkennis, door overtuigingskracht en een groot handen uit de mouwen-gehalte. Of het nu is als staatssecretaris voor de Noordzee of als algemeen directeur van Kempens Landschap, de Philippe De Backers die ik ken, worden gekenmerkt door deze karaktertrekken en competenties.

Beste vrienden,

Wat mij betreft, is Kempens Landschap het typevoorbeeld van wat een efgoedorganisatie moet zijn. Niet bij de pakken blijven zitten, maar de handen uit de mouwen. Niet allerlei theoretische plannen  maken, maar door concrete projecten een meerwaarde creëren. Zich niet laten afschrikken door obstakels, maar er integendeel inspiratie en aanmoediging in vinden.

Het project van vandaag toont nog maar eens de meerwaarde van organisaties als Kempens Landschap aan. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat ik samen met mijn collega-burgemeesters straks dit nieuwe monument mag onthullen.

Ik dank u.