MENU

“Rekenkunde van Muyters is van het gekste dat ik al gezien heb”

Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open VLD) reageert bijzonder kritisch op de meerjarenbegroting van minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Vanochtend raakte bekend dat Vlaanderen de komende regeerperiode 2,34 miljard euro zal moeten besparen.

“De rekenkunde van minister Muyters is van het gekste dat ik al gezien heb”, reageert Dirk Van Mechelen, Vlaams parlementslid van oppositiepartij Open VLD. Volgens de Vlaamse liberalen tonen de cijfers wel aan dat het Vlaamse begrotingsbeleid gefaald heeft en dat de volgende Vlaamse regering een zware factuur erft.

Vanochtend reageerde ook al Lode Vereeck (LDD) in De Ochtend. “De Vlaamse regering heeft zich onvoldoende voorbereid op de zesde staatshervorming”, zegt hij. “Dit had kunnen voorzien worden door een buffer aan te leggen.”

Vlaamse regering legt al jaren geen reserves aan

Van Mechelen is het eens met die kritiek. “Toen ik begrotingsminister was, legden we een conjunctuurprovisie aan van 1 procent van de gedeelde en samengevoegde belastingen, ofwel 200 miljoen euro. De niet-gebruikte provisies staken we dan in een toekomstfonds.” Volgens Van Mechelen maakt de Vlaamse regering al jaren de fout van geen reserves aan te leggen en al het geld op te souperen.

Daar dreigt de komende Vlaamse regering de prijs voor te betalen, zegt Van Mechelen. “Steeds opnieuw pochten minister Muyters en minister-president Kris Peeters over het Vlaamse begrotingsevenwicht. Aan dat sprookje komt nu definitief een einde”, luidt het. De Vlaamse liberalen verwijten de N-VA-minister dat hij geen geld opzij heeft willen zetten voor de zesde staatshervorming.

“Bedenkingen bij cijfers Muyters”

Van Mechelen heeft ook bedenkingen bij de cijfers die Muyters hanteert. “Eigenlijk zal Vlaanderen op kruissnelheid 1,5 miljard moeten besparen”, zegt Van Mechelen. Hij wijst er ook op dat de saneringsbijdrage van 753 miljoen euro in 2015 overeenkomt met 0,6 procent van het bbp en dat men federaal in 2015 6 miljard moet besparen, wat overeenkomt met 1,4 procent van het bbp. “Dat betekent dat Vlaanderen 30 procent van de besparingsinspanning levert en federaal 70 procent.”

Minister van Begroting Muyters zei in De Ochtend dat de huidige Vlaamse regering heel wat bespaard heeft. “Ga je nog meer besparen dan kan je niet meer investeren in de dingen die nodig zijn”, zei hij.

 

Lees hier het artikel op De Redactie.be

Tags: ,