MENU

Dirk Van Mechelen vraagt actievere inbreng Vlaamse overheid voor Unesco-erkenning gansrijden

Gisteren werd de lijst van 4 nieuwe tradities bekendgemaakt die een plaats krijgen op de de zgn. lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de Vlaamse overheid. Concreet gaat het om het vinkenzetten, de bloemencorso’s, de witloofteelt en Waregem Koerse. De plaatsing op de lijst is een belangrijke stap om een traditie door Unesco op wereldniveau te laten erkennen.

 

“In de polderdorpen ten noorden van Antwerpen is het gansrijden één van die typische tradities. Het gansrijden pas perfect binnen de opzet van Unesco om immaterieel cultureel erfgoed op wereldniveau de erkenning te geven die ze verdienen. Typisch aan een traditie is immers dat ze reeds lang standhoudt, maar ook dat ze in functie van de instandhouding zich weet aan te passen. Bijvoorbeeld het feit dat het gansrijden ondertussen ook door vrouwen wordt beoefend is daar een perfect voorbeeld van”, verduidelijkt Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen

 

“De verschillende gansrijdersgroepen hebben enkele jaren geleden aangegeven sterk geïnteresseerd te zijn in dergelijke erkenning. Daartoe moet onder andere een dossier worden opgemaakt waarin de traditie beschreven wordt. Blijkbaar is dat voor het gansrijden ondertussen nog steeds niet gebeurd”, gaat Dirk Van Mechelen verder.

 

“Ik vind dat bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege wat dat betreft best een pro-actiever beleid mag voeren. Uiteraard is het logisch dat initiatieven vanuit de basis moeten groeien, maar niet iedereen is even sterk in het opmaken van dergelijke dossiers of in het verzamelen van de noodzakelijke gegevens. In de cultureel erfgoedsector worden verschillende steunpunten gefinancierd. Het lijkt me een meerwaarde moesten deze organisaties niet alleen zorgen voor een theoretisch kader, maar ook voor concrete begeleiding. Ik heb de minister dan ook gevraagd naar een stand van zaken en heb haar opgeroepen werk te maken van de erkenning van het gansrijden”, besluit Dirk Van Mechelen.

 

Lees hier het artikel in Het Nieuwsblad van maandag 15 juli 2013.

Tags: ,