MENU

Gansrijden

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen is tevreden dat ook zijn Stabroekse collega Rik Frans zijn vroegere oproep om het gansrijden op de Unesco-lijst van het immaterieel erfgoed te plaatsen, mee wil ondersteunen.

 

“Het is opvallend hoe ook vandaag, in een steeds meer geglobaliseerde wereld, lokale tradities actueel blijven. Volgens mij heeft dat alles te maken met de identiteit van een dorp, stad of regio. Of het nu om een specifieke lokaalgebonden industrie (bv. het diamantslijpen), een teelt of een andere traditie gaat, allemaal dragen ze bij tot het vormen van een identiteit. Bijvoorbeeld omdat er in de familie mensen zijn die hieraan nog actief hebben geparticipeerd, omdat men er goede herinneringen aan bewaard of om gelijk welke andere reden”, poneert Dirk Van Mechelen.

 

“Het gansrijden is zo’n lokale traditie die ook vandaag nog op veel belangstelling kan rekenen. Waarbij elke club of dorp op zoek gaat naar zijn prins of koning en nadien de onderlinge rivaliteit tussen de deelnemende gemeentes wordt beslecht in het keizer rijden? Sinds 2011 heb ik er onder ander bij de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Geert Bourgeois op aangedrongen om er mee voor te zorgen dat het gansrijden de erkenning krijgt die ze verdient, bijvoorbeeld door ze een plaats te geven om de werelderfgoedlijst van het immaterieel erfgoed”, gaat Van Mechelen verder.

 

“Ik wou daarmee ook ingaan tegen al die criticasters die dergelijke folklore uit onwetendheid veroordelen. Ik vind het dan ook positief dat mijn boodschap stilaan wordt overgenomen door andere politici, zoals recent nog door Rik Frans, de nieuwe burgemeester van Stabroek. Ik van mijn kant blijf graag bereid om dergelijk dossier mee te ondersteunen waar mogelijk en om het te blijven aankaarten bij de Vlaamse regering. Culturele tradities gelden immers over de partijgrenzen heen en mogen niet gebruikt worden om een welles-nietes-spelletje tussen meerderheid en oppositie. De traditie van het gansrijden is daarvoor te waardevol. Ik hoop dan ook dat we er samen met alle belangstellenden kunnen in slagen om het gansrijden op korte termijn de plaats te geven die het verdient, die van een traditie op wereldniveau”, besluit Dirk Van Mechelen.

 

Lees hier het artikel in Gazet van Antwerpen

Tags: