MENU

Opening Café De Jager, 20 maart 2013

Beste aanwezigen,

 

Wat is er mooier bij het begin van de weliswaar astronomische lente… Iedereen die al eens graag een pintje lust, heeft er absoluut geen probleem mee dat er in Kapellen een café heropent.

En dan nog eentje met zo’n geschiedenis, langer dan die van de gemeente Kapellen zelf.

Café De Jager – ’t Jagerke in de volksmond – is zowat het oudste café van Kapellen. De geschiedenis gaat terug tot in de 17de eeuw, tot een brouwersfamilie die generaties actief was in Hoogboom. Wanneer dit café zelf voor het eerst de deuren opende, is niet helemaal te achterhalen in de geschiedenisboeken. Wel weten we dat volgens het toenmalige bevolkingsregister van Ekeren ene Maria Catharina Havermans als beroep tapster in Café De Jager had. Dat was zo rond 1850.

 

In 1853 werd het café overgenomen door Petrus Joannes Mannekens. Na zijn overlijden, een kleine dertig jaar later, stond zijn weduwe Isabelle Wouters alleen in voor de uitbating. Zij geraakte al snel bekend als Moeder Mannekens, een naam die later ook nog werd gebruikt als naam van het café. Een en ander raakte later verbasterd tot Moeder Mennekens, wat in de jaren vijftig van de vorige eeuw ook nog op het uithangbord stond.

Later werd het café – toen als De Jager – gerund door een van haar tien kleinkinderen. Die jongste telg werd als afstammeling van de laatste brouwer van Hoogboom door iedereen Suske van de Brouwer genoemd. Maar in feite heette hij Franciscus Matthysen. Hij was dus bekender onder zijn bijnaam dan onder zijn echter naam.

 

De bijnaam Moeder Mennekens doet ondertussen nog bij weinigen een belletje rinkelen, maar de nieuwe uitbaters kozen deze naam wel voor hun bvba. Bovendien is de bijnaam ook voor de eeuwigheid bewaard, want het café is als Café De Jager-Moeder Mennekens sinds 1985 opgenomen in de Vlaamse Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.

De afgelopen jaren is er vanuit de erfgoedsector heel wat aandacht besteed aan de zogenaamde volkscafés en dan vooral aan de vaststelling dat veel van deze typische cafés waar iedereen zonder onderscheid van rang of stand terecht kan voor een frisse pint, stilaan aan het verdwijnen zijn.

 

Dat hier nu – na jaaaaaren verbouwing – opnieuw leven in de euh… brouwerij komt, kunnen wij als gemeente alleen maar toejuichen. Daarom wil ik Frank en Diane alvast alle succes toewensen met hun café-brasserie.

 

Dames en heren,

 

Ik heb in mijn leven al heel wat toespraken gegeven. De ene was al wat succesvoller dan de andere of om het met Raymond van het Groenewoud te zeggen: ik heb zalen doen vollopen en zalen doen leeglopen. Op een heugelijke dag als vandaag wou ik dan ook iets bijzonders doen. Graag zou ik die toespraak herhalen, waarmee ik tot nu toe het meeste succes heb gehad.

 

Hier gaan we.

Dames en heren,

Het café is open. SCHOL en SMAKELIJK!

Ik dank u.

www.jagerke.be

Tags: ,