MENU

Recent ontdekte muurschildering ‘Haig House’ in Ieper wordt beschermd.

Enkele weken geleden werd in Ieper een zeer goed bewaarde muurschildering ontdekt van net na de Eerste Wereldoorlog. De muurschildering maakt reclame voor een bezoek aan ‘Haig House’, een van de meest bekende soldatenhuizen. Op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen gaf minister Geert Bourgeois aan dat de beschermingsprocedure van deze merkwaardige reclameschildering zal worden opgestart. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van de klassieke monumentenbescherming.

 

“In het verleden heb ik verschillende keren aan de minister gevraagd om werk te maken van de bescherming van reclame- en andere muurschilderingen. In zijn eerdere antwoorden gaf de minister aan dat er gewerkt zou worden aan een globaal kader. Ik ben dan ook blij dat hij in dit geval onmiddellijk actie heeft ondernomen. Muurschilderingen zijn even imposant dan ze kwetsbaar zijn. We moeten dergelijke pareltjes dan ook koesteren”, stelt Van Mechelen.

 

Beleid nodig voor bescherming muurschilderingen

 

Ongetwijfeld zal het feit dat deze muurschildering in Ieper werd ontdekt en betrekking heeft op de Eerste Wereldoorlog hebben bijgedragen tot de beslissing om tot bescherming over te gaan. “Ik hoop dat het hier niet bij blijft en dat het de basis wordt van een echt beleid,” zegt Van Mechelen. “Zo zou bijvoorbeeld ook mogen ingegaan worden op de vraag van een aantal erfgoedenthousiastelingen voor de bescherming van Olijfje in Londerzeel en moeten we ook stilaan gaan nadenken over hoe we omgaan met de top van de graffitikunst. De werken van Banksy zijn ondertussen internationaal gewaardeerd en bijvoorbeeld in Brussel maakt Bonom schitterende dingen. Toch verdwijnen ze nog vaak, terwijl ze toch duidelijk deel uitmaken van een tijdsgeest en een straatbeeld.”

 

“Ik ben dan ook blij dat minister Bourgeois na herhaaldelijk aandringen van mezelf en mijn collega’s ook wil gaan nadenken over de wijze van beheer van dergelijke schilderingen. Kunnen ze geconserveerd worden en hoe? Betekent herschilderen verlies of juist behoud van erfgoedwaarde? Het zijn allemaal zaken waar we in de toekomst moeten over gaan nadenken”, besluit Dirk Van Mechelen.

Tags: , ,