MENU

Internationale streaming cyclocrosswedstrijden kan zorgen voor extra inkomsten.

Naar schatting anderhalf miljoen Vlamingen zullen op zondagavond aan hun televisie gekluisterd zijn om het eerste overzeese WK cyclocross in de VS live te volgen en te supporteren voor onze helden van de modder. Maar ook buiten Vlaanderen zijn er fans. We zouden er zelfs aan kunnen verdienen, meent Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen. ‘Ik ben van oordeel dat de terbeschikkingstelling van een internationale streaming van sommige wedstrijden door de VRT of de commerciële zenders VTM en VIER een win-win-situatie zou kunnen creëren voor alle betrokkenen’, zegt hij.

Het afgelopen decennia is cyclocross zowat uitgegroeid tot volkssport nummer één in Vlaanderen. Elk weekend moedigen duizenden mensen langsheen het parcours de renners aan. De live-verslaggeving van de crossen haalt telkens opnieuw hallucinante kijkcijfers. Overigens is dat vooral een Vlaams fenomeen. Wat het schaatsen is voor de Nederlanders, is de cylocross voor ons. Een sport waarin we tot de top van de wereld behoren en waarover de media graag en overvloedig verslag over uitbrengen.

In aanloop naar de Wereldkampioenschappen in Louisville blijkt dat er ook in de Verenigde Staten een ganse schare van trouwe veldritfans aanwezig is. Hun aantal wordt geschat van meerdere tienduizenden tot enkele honderdduizenden. Veel van deze supporters volgen de cyclocross op de voet, bijvoorbeeld door bij nacht en ontij op te staan om naar de live uitzending van de crossen in Vlaanderen te kijken.

‘Heel wat Amerikanen volgen de wedstrijden via de zgn. streaming, de live uitzendingen via het internet. Daarvoor moeten zij in de praktijk heel wat heksentoeren doen. Normaal gezien is streaming via een website alleen voorbehouden voor de inwoners van die regio of dat land. Veel internationale sportwedstrijden verkopen hun rechten voor een bepaald land of regio aan een specifieke zender. De beperking van de uitzendradius is contractueel bepaald. Via allerlei omwegen slaagt men er vanuit de Verenigde Staten toch in om de streaming te bekijken’, zegt Van Mechelen.

“Live uitzendingen van het veldrijden zijn een typisch Vlaams fenomeen. Zelfs de wedstrijden van de Wereldbeker in Nederland komen niet live op de Nederlandse televisie. De eventuele marktverstoring die bijvoorbeeld zou kunnen optreden bij grote sportwedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk of het WK Voetbal is dan ook niet aan de orde. Toch is het duidelijk dat er in het buitenland een steeds toenemende schare van geïnteresseerden is die de uitzendingen graag zou volgen. Ik ben van oordeel dat de terbeschikkingstelling van een internationale streaming van sommige wedstrijden door de VRT of de commerciële zenders VTM en VIER een win-win-situatie zou kunnen creëren voor alle betrokkenen. Extra inkomsten voor de televisiezenders omdat ze de streaming kunnen koppelen aan advertenties, verdere mondialisering van de cyclocross en supporters die niet langer hun toevluct moeten zoeken tot allerlei achterpoortjes om hun favoriete sport te bekijken’, gaat veldritfan Dirk Van Mechelen verder.

‘Wat de VRT betreft, heb ik alvast aan bevoegd Vlaams minister Ingrid Lieten de vraag gesteld om de piste te onderzoeken en eventuele obstakels uit de weg te helpen’, besluit Van Mechelen.