MENU

Ontvangst van Mathieu Van der Poel op het gemeentehuis.

Dames en Heren,

 

De afgelopen sportwinter was er één van vaste waarden en van aankomend talent. In Nederland werd een zucht van verluchting geslaakt dat Sven Kramer de allroundtitel in het schaatsen kon behouden en wordt met belangstelling uitgekeken naar de toekomstige prestaties van Bart Swings.

In onze nationale wintersport het veldrijden was het vaste waarde Sven Nys die ervoor kon zorgen dat het WK in Louisville niet helemaal oranje kleurde door zijn tweede proftitel te behalen.

Ik moet zeggen dat we wat dat betreft hier in Kapellen toch wel wat op twee benen hinken. Enerzijds genieten we van de schitterende prestaties van onze landgenoten, maar anderzijds kijken we toch ook elke keer opnieuw benieuwd uit naar wat onze Mathieu telkens weer uit zijn benen schudt. Ondanks zijn jonge leeftijd is Mathieu als geboren en getogen Kapellenaar een ware ambassadeur voor al het sportieve dat Kapellen te bieden heeft. Iedereen die dacht dat het moeilijk zou worden om zijn schitterende seizoen van vorig jaar te evenaren, komt bedrogen bij. Dit jaar deed Mathieu er nog een schepje bovenop door zowat alle wedstrijden waaraan hij deelnam te winnen, inclusief alle kampioenschappen.

 

Dames en heren,

 

Dat Mathieu uit een familie komt die de koers ademt, in ondertussen genoegzaam geweten. Zijn vader en grootvader zijn wat dat betreft ongetwijfeld zijn belangrijkste raadgevers. Tegelijkertijd heb ik ook een grenzeloze bewondering voor de manier waarop Mathieu omgaat met de druk die ongetwijfeld op hem wordt gelegd. Want als zowel je opa als je papa wielergrootheden zijn geweest met een schitterend palmares dan zijn de verwachtingen vaak bijzonder gespannen. In tegenstelling tot de politiek, vindt iedereen het immers niet meer dan normaal dat je in hun voetsporen treedt, hen minstens evenaart of zelfs beter doet.

De nuchtere manier waarmee Mathieu met die druk omgaat, doet alvast vermoeden dat hij uit het goede wielerhout gesneden is.

Meer zelfs, ik denk dat zijn pa ondertussen zenuwachtig begint te worden, omdat zijn kennersoog al lang heeft gezien dat zijn zoon over het talent beschikt om in de toekomst een rijker palmares op te bouwen dan het zijne.

Wat dat betreft kan ik alvast zeggen dat de gemeente Kapellen ook in de komende jaren met plezier een moment voorziet om onze veldritkampioen in de bloemetjes te zetten. Als het zo voortgaat, zullen onze Nederlandse buren van Putte binnenkort op kosten worden gejaagd, omdat de Adrie van der Poel Classic van naam moet gaan veranderen in de Adrie en Mathieu Van der Poel classic.

 

In ieder geval wil ik Mathieu en iedereen die deel uitmaakt van zijn entourage van harte feliciteren met de titels en de vele overwinningen. Want naast Mathieu zijn er veel mensen die deel hebben aan dit succes. Verzorgers, mecaniciens, supporters,… allemaal dragen ze hun steentje bij en staan ze elke week paraat om in weer en wind hun renner aan te moedigen en te ondersteunen.

 

Ik dank u

Tags: