MENU

Toespraak opening Dienstenhuis, donderdag 6 september

Dames en Heren,

 

Ons land maar samen met ons de rest van de Europese Unie zit al enkele jaren in een economische crisis. Het bankenfiasco van enkele jaren geleden deint nog altijd verder uit. De economische toekomst oogt volgens analisten verre van positief. Elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met tegenvallende berichten: meer faillissementen; stijgende werkloosheid, geld dat wordt opgepot voor nog slechtere tijden,…

 

Ik ben ervan overtuigd dat één van de remedies om die negatieve spiraal te doorbreken erin bestaat om meer dan ooit te investeren in onze economie. Om zuurstof te geven aan onze bedrijven. Om ervoor te zorgen dat de consument overtuigd wordt dat geld uitgeven er mee voor zorgt dat onze economie het beter gaat doen.

 

Het is dan ook met bijzonder veel genoegen dat ik hier vandaag dit nieuwe Dienstenhuis mag openen. Het toont aan dat er, gelukkig maar, nog altijd mensen zijn die durven investeren. Die erin geloven dat het ook nu het wat moeilijker gaat, het risico willen nemen om een eigen zaak op te starten of uit te breiden.

 

Ik wil in ieder geval iedereen die op een of andere manier heeft bijgedragen tot de opening van het nieuwe Dienstenhuis van harte feliciteren en veel geluk toewensen.

 

Dames en heren,

 

Ik herinner me nog levendig dat op het ogenblik dat het idee van de dienstencheques werd gelanceerd er vele sceptici waren. Nogal wat waarnemers vreesden ervoor dat er nieuwe nepstatuten zouden worden gecreëerd. Die mensen hebben zich vergist.

Het succes van de dienstencheques toont aan dat ze beantwoorden aan een reële behoefte voor onze hedendaagse samenleving. In veel gezinnen gaan beiden werken. Iedereen moet steeds harder werken, zich flexibeler opstellen,… Komt daarbij nog de zorg voor de kinderen. Het is te begrijpen dat heel wat mensen graag wat ‘quality time’ hebben, om samen te zijn met hun gezin, om wat tijd vrij te maken voor hobby’s.

Dienstencheques zijn daar het ideale instrument voor. Op een betaalbare manier is het immers mogelijk om een aantal huishoudelijke taken uit te besteden. Tegelijkertijd creëert het heel wat nieuwe tewerkstelling, veelal nog voor mensen zonder de hoogste vooropleiding. Ook voor werknemers biedt de dienstencheque een aantal voordelen. Want ook voor werknemers biedt het systeem de nodige flexibiliteit in het aantal uren dat zij willen of kunnen presteren.

 

Bovendien zijn er ook op sociaal vlak heel wat voordelen. Voor veel senioren of alleenstaanden is het prettig om af en toe iemand in huis te hebben die een aantal werken komt uitvoeren. Ook de babbel die daarbij hoort, is een meerwaarde. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat het ook voor degene die gaat werken best prettig is om steeds op een andere plaats terecht of met andere mensen in contact te komen.

 

Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit Dienstenhuis de wind in de zeilen zal hebben en wens de initiatiefnemers en alle betrokkenen dan ook alle succes toe.

 

Ik dank u.

Tags: ,