MENU

Voertuigen De Lijn – Zwarte Doos

Ondanks diverse inspanningen gebeuren er nog regelmatig ongevallen met de kusttram. Bij het meest recente ongeval in Nieuwpoort verklaarde een vertegenwoordiger van De Lijn dat de zwarte doos niet functioneerde, waardoor essentiële informatie die mee kon helpen in de zoektocht naar oorzaak en mogelijkheden niet beschikbaar was.

Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen wou weten hoe dat kon en hoe het functioneren van deze zwarte dozen gecontroleerd wordt.

Het antwoord van bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits is enigszins verrassend. Blijkbaar beschikken de tramrijtuigen van De Lijn helemaal niet over een zwarte doos, maar is er wel een geheugenchip binnen de huidige stuurelektronica. Overigens was dit instrument van weinig tel bij het desbetreffende ongeval. Het was immers beschadigd ten gevolge het ongeval.

“Minister Crevits mag dan wel allerlei ambitieuze plannen hebben om het aantal gevallen waarbij voertuigen van De Lijn betrokken, zo beperkt mogelijk te houden, het blijft voorlopig allemaal erg vaag hoe dit in de praktijk zal gebeuren. Elk ongeval is er echter één teveel en ik zal er dan ook voor proberen te zorgen dat de druk op de ketel blijft om te blijven investeren in meer veiligheid.”

 

Vraag & antwoord

Tags: , ,