MENU

100 jaar Groote Oorlog – Bezoekerscentrum Nieuwpoort

De Vlaamse overheid kondigde aan om in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog in 2014 een aantal initiatieven financieel te ondersteunen. Daarvoor werd 15 miljoen euro vrijgemaakt. Daarbij vormde de vredesgedachte een belangrijk criterium bij de beoordeling.

In Nieuwpoort wordt werk gemaakt van een nieuw bezoekerscentrum dat onder andere de rol van Nieuwpoort bij de onderwaterzetting van het Ijzerbekken zal belichten. Dat bezoekerscentrum komt er als uitbreiding van het huidige Albert I-monument, vlakbij de Ganzenpoot, het sluizencomplex dat essentieel was bij de onderwaterzetting. Op zich een uitstekende locatie dus. Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen vond het wel eigenaardig dat naast het bezoekerscentrum ook een schietclub haar intrek zou nemen in het nieuwe complex. Een schietclub associeer je immers niet onmiddellijk met de permanente vredesgedachte…

Vlaams minister Geert Bourgeois ziet geen probleem in het samengaan van beide. De schietclub wordt immers verplaatst naar de zijkant en zal volledig gescheiden zijn van het bezoekerscentrum. Omdat de schietsport erin bestaat om met een projectiel een doel te raken en de club 350 leden telt, zal, volgens de minister, de vredesgedachte en sereniteit van het bezoekerscentrum op geen enkele manier in het gedrang komen.

 

Vraag & antwoord

Tags: , ,