MENU

Agrarisch erfgoed – glasteelt

Dirk Van Mechelen vindt het belangrijk dat objecten die verwijzen naar bepaalde streekgebonden teelten of nijverheden behouden blijven. Vaak zijn ze dele van het collectief geheugen en vormen ze mee de identiteit of eigenheid van een streek. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de glasteelt: of het nu de groenten in Sint-Katelijne- Waver en omgeving waren of de druiven in Overijse en Hoeilaart, vaak ging het om specifieke serretypes of werden machines en toestellen ontwikkeld ten behoeve van deze teelt.

Het is nu of nooit om die getuigen van ambachtelijke kweek voor het nageslacht te bewaren. Zowel de ministers Bourgeois en Schauvliege vinden dat geen prioriteit en voorzien daartoe geen acties. Dirk Van Mechelen blijft het onlogisch vinden dat bijvoorbeeld de collectie van het Groentemuseum niet op de topstukkenlijst terechtkomt.

 

Vraag & antwoord