MENU

Vlaams investeringsplan met 7 innovatieve pijlers

De komende jaren moet Vlaanderen fors investeren in de digitalisering en innovatie van energie, logistiek, gezondheidszorg en voeding, vindt Dirk. Het gaat om sectoren waar Vlaanderen nu al sterk in staat. Samen met Guy Verhofstadt, Bart Somers en Patricia Ceysens, stelt Open Vld zeven investeringsprojecten voor. Pijlers waarmee de volgende Vlaamse regering de economische crisis te lijf wil gaan. Het plan kost naar schatting 4 miljard euro, geld dat van de kapitaalmarkt moet komen.

De crisis moet volgens de liberalen vooral op Europees niveau worden aangepakt. Lijsttrekker Guy Verhofstadt pleit voor een Europees herstelplan voor de komende twee tot drie jaar. Voor de Vlaamse invulling van dat herstelplan, schuiven Dirk en zijn liberale collega’s zeven projecten naar voor.

Iedereen Watt!

Zo wil Open Vld dat er in de energiemarkt een ommekeer komt: de verbruikers, burgers en bedrijven moeten door investeringen in zonnepanelen en windmolens ook een stukje producent worden. De digitale infrastructuur van Vlaanderen moet bij de Europese top behoren. De komende tien jaar moeten overheden en operatoren samen per jaar 750 miljoen euro investeren in de uitbouw van een glasvezelnetwerk.
glasvezelkabels
Fiscale stimuli om te investeren

“IT-bedrijven moeten fiscale stimuli krijgen om te investeren”, meent Dirk. De digitalisering moet ook zorgen voor innovatie in de logistieke sector en de gezondheidszorg. Met investeringen moet Vlaanderen ook haar koppositie op het vlak van biomedisch onderzoek behouden en de innovatie in de voedingsindustrie stimuleren. Een intelligent transportsysteem moet zorgen voor vlotter en veiliger verkeer.

Crisis offensief te lijf gaan

De nodige middelen voor die investeringen moeten van de kapitaalmarkt komen, bij voorkeur van de Europese obligaties waar Verhofstadt voor pleit. Komen die er niet, kan Vlaanderen perfect zelf geld op de markt gaan zoeken. “Via het ARKimedesfonds hebben we dat al gedaan”, benadrukt Dirk.

De Vlaame liberalen willen de crisis op een offensieve manier te lijf gaan. “We willen niet meedoen aan de struisvogelpolitiek van partijen die zeggen dat de crisis wel vanzelf voorbij zal gaan als we maar lang genoeg wachten.”

Tags: , , ,