MENU

Dirk hekelt KBC bij Phara

Dirk verklaarde in het praatprogramma Phara dat KBC fouten heeft gemaakt. “De communicatie tegenover de overheid en de aandeelhouders had veel helderder moeten verlopen. Er had meer informatie moeten komen over de financiële moeilijkheden”, vindt Dirk.

Rommelkredieten

KBC worstelt opnieuw met rommelkredieten nadat een Amerikaanse herverzekeraar in de problemen is gekomen. De Vlaamse regering had begin dit jaar – toen de Vlaamse bank een eerste keer bij de overheid aanklopte – nochtans de verzekering gekregen dat alle rommelkredieten op nul waren gezet.

Twee miljard

“In januari hebben we verschillende keren gevraagd of er bijkomende inspanningen nodig waren. Vervolgens zijn we de internationale markten opgegaan om meer dan 2 miljard te lenen. We hebben toen moeten uitleggen dat Vlaanderen als schuldenvrije regio solvabel was. Mission accomplished, denk je dan. Dat was dus niet zo.”

Grenzeloze hebzucht

“Het streven naar winstmaximalisatie in de financiële wereld is uitgemond in een grenzeloze hebzucht”, vindt Dirk. Hij vraagt dat alle Belgische overheden – de federale en de regionale – samenzitten om toekomstige stresssituaties bij de Belgische banken te voorkomen en/of te beheersen. “Deze dossiers mogen we zeker niet communautair uitspelen”, beklemtoont Dirk.

  • Klik hieronder om de volledige uitzending van Phara te (her)bekijken.

phara