MENU

Soepelere bouwregels voor duivenmelkers

Goed nieuws voor de vele duivenliefhebbers in Vlaanderen: vanaf 1 september is er niet langer een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een duiventil. Bovendien zorgt Dirk er met het aangepaste decreet op de Ruimtelijke Ordening voor, dat alle constructies van voor de gewestplannen eind jaren ‘70 – met inbegrip dus van duivenhokken – als vergund worden beschouwd. “De duivensport zit diep geworteld in onze genen. Het is een deel van onze identiteit. Het is belangrijk dat we het rijke verleden koesteren en aan toekomstige generaties kunnen doorgeven”, zegt Dirk.
duivenhok
Melding volstaat

Het decreet dat dit najaar in voege treedt, vergemakkelijkt fors de bouwvoorwaarden. Wanneer het duivenkot een nokhoogte heeft tot 3,5 meter en op minimum 3 meter van de aanpalende kavel staat, volstaat een simpele melding. Voorwaarde is wel dat het hok zelf en alle andere constructies die niet zijn aangebouwd aan het huis, zoals tuinhuisjes, garages, enz. in totaal niet groter zijn dan 50 m² en maximaal tot 20 procent van de oppervlakte van de totale huiskavel bedragen.

Een melding betekent dat de aanvrager aan de gemeente met een plan aangeeft dat hij met de bouw wil beginnen. Na 20 dagen kan er effectief gebouwd worden, indien de gemeente binnen die periode niet reageert.

Deel van ons erfgoed

Dirk lichtte de versoepelde maatregelen voor de duivensport toe naar aanleiding van de Erfgoeddag, met als thema Uit vriendschap. Een hele dag lang kon je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Zo bezocht Dirk het Klokkenmuseum in Geel. Bezieler Victor Wuyts stelde er een tentoonstelling samen rond duivenklokken (constateurs).
duivenmelken
“Ons land is zowat de bakermat van het vliegen in wedstrijdverband. De duivensport maakt deel uit van ons erfgoed. Het is geen toeval dat er hier zoveel duivenliefhebbers zijn, waarvan enkelen zelfs tot de absolute wereldtop behoren. Het is een sport voor iedereen: jong oud, van gewone man tot mensen van koninklijken bloede”, zegt Dirk.

Wereldspeler blijven

De beste manier om typische streekgebruiken of volkssporten te bewaren, meent Dirk, is door ze levendig te houden. “We moeten ervoor zorgen dat ook de volgende generaties met de duiven kunnen blijven spelen. Dit kan via de ruimtelijke ordening. Net zoals bij de paardensport, moeten we zorgen voor diversificatie. De noden van iemand die puur voor zijn plezier speelt en een duiventil onder het dak van zijn garage inricht, zijn nu eenmaal anders dan die van de topspelers. Vlaanderen is méér dan de bakermat van de duivensport: we moeten ook in de toekomst een wereldspeler kunnen blijven”, besluit Dirk.

Tags: ,