MENU

Restauratiepremie voor Loonse stroopfabriek

Samen met collega-minister Marino Keulen, heeft Dirk het Loonse plein aan de Stoomstroopfabriek in Borgloon ingehuldigd. Dirk had bijkomend goed nieuws voor de winnaar van de Monumentenstrijd: het restauratiedossier voor de volgende fase is volledig rond. Bovenop de prijs van 500.000 euro die de stad kreeg als laureaat van de Monumentenstrijd, stelt Dirk nog een premie van 314.345 euro ter beschikking. Ook andere projecten in Limburg krijgen een restauratiepremie van de Vlaamse overheid.

Loonse stoomstroopfabriek in nieuw kleedje

Tien jaar geleden werd het belangrijkste deel van de Loonse stoomstroopfabriek, samen met hele fabricatielijn (machines, ketels,…), als monument beschermd. Om verder verval te voorkomen besloot de stad Borgloon in 2005 om de fabriek te kopen en te zoeken naar een gepaste herbestemming. Het winnen van het VRT-programma Monumentenstrijd bracht de plannen in een stroomversnelling.
stroop1
Het project omvat drie grote delen: de restauratie van de beschermde gebouwen, de herinrichting van de publieke ruimten en de uitbouw van een interactief fruitbelevingscentrum.

Fruit en stroop vergroeid met streek

De aanleg en inhuldiging van het plein voor de fabriek luidt een nieuwe mooie toekomst in voor de Loonse site. “De meerwaarde van de herbestemming van de stoomstroopfabriek Wijnants tot een fruitbelevingscentrum, is aanzienlijk. Fruit en stroop zijn vergroeid met deze streek. Ze maken deel uit van de regionale identiteit. Juist vanuit dat gegeven is het belangrijk dat we het erfgoed met betrekking tot lokale industrieën en teelten voor de toekomst bewaren, en een nieuw leven geven”, vindt Dirk.

Onderhouds- en restauratiepremies

Het Vlaams gewest investeert jaarlijks meer dan 67 miljoen euro in het behoud van het waardvol erfgoed via onderhouds- en restauratiepremies. Vlaanderen wil eigenaars en beheerders ertoe aanzetten hun erfgoed in goede staat te houden. Onder meer door de ondersteuning van Monumentenwacht en door het uitreiken van onderhoudspremies.
stroop2
Daarnaast stelt het Vlaams gewest ook nog restauratiepremies ter beschikking wanneer meer ingrijpende werken worden uitgevoerd.

8 miljoen euro voor Limburg

De selectie die Dirk begin dit jaar op papier zette, omvat zowel privédossiers als dossiers rond openbare gebouwen en religieus erfgoed. Naast het stoomstroopfabriek in Borgloon, komen nog meer dan 20 Limburgse projecten in aanmerking voor een premie, onder meer in Beringen, Bilzen, Ham, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Maasmechelen, Riemst, Sint-Truiden en Tongeren. In totaal werden in de provincie engagementen aangegaan voor bijna 8 miljoen euro.

  • TV Limburg wijdde een nieuwsitem aan dit onderwerp. Klik hier om het beeldfragment te zien.

Tags: ,