MENU

Oosterweelverbinding: Vlaanderen, wacht niet

Vlaanderen, wacht niet

Het studiebureau Arup-Sum maakte deze week de resultaten bekend van het onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke tracé’s voor het sluiten van de Antwerpse Ring. Daarbij werden zoals gevraagd drie verschillende opties tegen het licht gehouden, én kwam het studiebureau op eigen initiatief nog met een vierde alternatief op de proppen.

Inmiddels is er al heel wat inkt gevloeid over de plus- en minpunten die de onderzoekers aan elk tracé gaven. En werd er, met permissie gezegd, ook al heel wat onzin over verteld.

Men verwijt mij dat ik de beslissing wil forceren. Dat ik te snel wil gaan. Dat klopt niet. Het sluiten van de Antwerpse ring wordt al ruim tien jaar bestudeerd.  Alles is bekeken en onderzocht. Met al het papier dat de voorbije 10 jaar aan het project is besteed, kunnen we ondertussen heel wat bruggen bouwen.

Het is nu tijd om te beslissen en vooral te handelen.

‘Vlaanderen wacht niet” las ik deze week in een advertentie.
Ik zie dat in het dossier van de Oosterweelverbinding als een oproep. Vlaanderen mag niet wachten.

We mogen letterlijk en figuurlijk niet stilvallen. Antwerpen is het economisch hart van Vlaanderen. Dus is het onze plicht om daar de slagaders open te houden. Om ervoor te zorgen dat Antwerpen bereikbaar blijft. In het belang van iedereen die er werkt, leeft en woont. Doen we niets, dan staan we op een gegeven moment stil. Letterlijk. Dat moment lijkt er veel sneller aan te komen dan sommigen willen laten geloven. Gaan we wachten tot we volledig stil staan?

De dagelijkse files kosten de economie jaarlijks 75 miljoen euro.   Elk jaar zijn er meer dan 500 ongevallen op de Antwerpse Ring en aan de Kennedytunnel.

De Oosterweelverbinding maakt het mogelijk dat tienduizenden vrachtwagens per dag, waarvan een groot deel uit het buitenland, niet langer door de Kennedytunnel hoeven. Vrachtwagens horen omwille van de veiligheid niet thuis in de Kennedytunnel. Het bannen ervan is steeds één van de basisopties geweest in het Masterplan. Net als het tolvrij houden van de Kennedytunnel. Dat mogen we niet vergeten.

Maar er is nog een reden waarom verder uitstel nefast is. Vlaanderen gaat vandaag gebukt onder een zware economische crisis. Dagelijks worden we geconfronteerd met jobverlies en faillissementen. Op zo’n moment moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen en investeren. Velen hebben de mond vol over slimme investeringen, welnu de Oosterweelverbinding is een slimme investering. Eén die op geen beter moment kan komen. De bouw ervan is goed voor naar schatting 10.000 jobs. Drie keer Opel Antwerpen dus.

Wie propageert de crisis aan te pakken en jobs te creëren, denkt dus best nog maar eens na vooraleer dit project op de lange baan te schuiven.

Vlaanderen, wacht niet!

Tags: , , , ,