MENU

Oosterweel: ‘Dirk heeft recht van spreken’

Dirk staat verre van geïsoleerd in het Lange Wapperdebat. In Gazet van Antwerpen breekt analist Lex Moolenaar een lans voor Dirk, en het vele werk dat hij de voorbije veertien jaar in dit moeilijke dossier heeft gestoken.

“De minister van Open Vld heeft meer dan wie ook recht van spreken”, meent Moolenaar. “Toen in 2000 het Masterplan voor de mobiliteit rond Antwerpen vorm kreeg, stond Van Mechelen mee aan de wieg. Van alle politici die toen hun verantwoordelijkheid opnamen, zit hij als enige nog op zijn stoel.”

IJzersterk argument

Volgens GvA kent Dirk het Oosterweelverhaal door en door. “In de loop van dit decennium begeleidde hij alle stappen op het gebied van ruimtelijke ordening. En als minister van Financiën zorgde hij er drie keer voor dat de financiële fundamenten van het Masterplan sterk genoeg bleven. Zijn uitgangspunt daarbij was dat het Masterplan grotendeels moest worden betaald met de tol van de Oosterweel, niet met belastinggeld. In die context heeft Van Mechelen een ijzersterk argument wanneer hij zegt dat het dure tunneltracé van stRaten-generaal, dat alleen kan met tolheffing aan de Kennedytunnel, de dagelijkse gebruikers van die tunnel elk jaar bijna een maandloon zal kosten.”

‘Dagelijkse Ringgebruikers worden er moedeloos van’

“Van Mechelen wijst ook terecht op het uitstel dat nieuw studiewerk en de keuze voor een ander tracé dan dat van de BAM zullen opleveren: minstens twee jaar. En dat terwijl we al sinds 1996 plannen aan het maken zijn om het Antwerpse verkeersinfarct op te lossen. Hoe lang blijven we dat nog doen? Wanneer gaan we eindelijk eens over tot actie? De dagelijkse gebruikers van de Ring worden er moedeloos van. De Vlaamse regering moet echt voor de verkiezingen van juni de knoop doorhakken.”

Tags: , , , , , , ,