MENU

Wanneer valt alles stil?

Iedere automobilist heeft het al aan den lijve ondervonden: de files op onze Vlaamse wegen nemen fors toe. Onze Vlaamse wegen slibben dicht. En dat is vooral in en rond de Antwerpse regio het geval.

De grootste boosdoener blijkt het vrachtverkeer. Specialisten becijferen dat het vrachtverkeer de komende twintig jaar nog eens met 50 procent zal toenemen. Voor personenauto’s is de verwachte stijging minder spectaculair. Maar de vooropgestelde aangroei van 22 procent, waarin vooral het vrijetijdsverkeer een groot aandeel heeft, vertegenwoordigt vele tienduizenden wagens.

De stijging van het wegverkeer zal ertoe leiden dat ook tijdens de daluren de wegen dichtslibben. De files zullen vroeger beginnen en de hele dag duren. Aan exacte voorspellingen wanneer alles stilvalt, wagen verkeersspecialisten zich niet. Maar wat wel vaststaat, is dat dergelijke vooruitzicht rampzalig is voor Antwerpen en bij uitbreiding héél Vlaanderen.

Antwerpen vormt immers het hart van de Vlaamse economie. We moeten ervoor zorgen dat dit hart blijft kloppen. Dat kan alleen maar als ook de slagaders, de toegangswegen, open blijven. Want op het moment dat Antwerpen letterlijk stil staat, valt alles stil.

Tags: , , ,