MENU

Veldrijden IS een topsport

De berichtgeving dat het veldrijden niet langer zou worden beschouwd als topsport, roept vragen op bij Viceminister-president Dirk Van Mechelen. “Wie regelmatig getuige is van de grote fysieke inspanningen van de renners en wie wekelijks de vele tienduizenden supporters ontmoet langsheen de omlopen, weet dat het veldrijden een topsport is die diepgeworteld zit in onze Vlaamse sportcultuur. De berichtgeving dat deze discipline van de wielrennerij niet langer als een topsport zou worden beschouwd, roept op zijn minst vragen op. Ik wil daar nog deze week verduidelijking van minister Anciaux over”, aldus Van Mechelen.

Net dit weekend beleeft het veldrijden met de organisatie van het wereldkampioenschap een jaarlijks hoogtepunt. En net in dit weekend krijgen onze Vlaamse cyclocrossers te horen dat hun sport niet langer als topsport zou worden beschouwd. “Dit is een kaakslag voor al onze veldrijders. Niet enkel voor toppers als Niels Albert, Bart Wellens of Sven Nijs, die notabene recent nog werd uitgeroepen tot sportman van het jaar, maar ook voor de vele duizenden jongeren die dagelijks trainen om in de voetsporen van hun idolen te treden”, stelt Dirk Van Mechelen.

“Het veldrijden kan rekenen op nog steeds groeiende belangstelling van zowel beoefenaars, publiek, sponsors én media. Daarenboven merk ik dat de cyclocross ook weer aan een internationalisering bezig is. Het zou dan ook een vergissing zijn om het veldrijden niet langer als topsport te beschouwen en de sport niet langer financieel te ondersteunen”, aldus Van Mechelen. De Viceminister-president van de Vlaamse regering wil daar nog deze week duidelijkheid over binnen de Vlaamse regering.

“We mogen onze sporten die diepgeworteld zitten binnen de Vlaamse sportbeleving, zelf niet denigreren. Integendeel. De discussie over het feit dat cyclocross het statuut van topsport krijgt, gaat verder dan enkel een technische discussie. Het gaat ook over het respect voor onze eigen Vlaamse sportcultuur.”

Tags: