MENU

Strijd tegen onbebouwde percelen en verwaarloosde panden

Dirk heeft een hart voor verstedelijkte gebieden. Dirk wil dan ook de strijd opvoeren tegen leegstaande, vervallen of verkrotte woningen. Daarom legt de Vlaamse regering 15 miljoen euro aan extra projectsubsidies vast om vervallen buurten te renoveren. Daarenboven wordt via diverse fiscale maatregelen ook de strijd tegen leegstaande panden een versnelling hoger geschakeld. Twee opvallende maatregelen daarbij zijn de zogenaamde ‘renovatielening’ en de verlaging van de registratierechten.

De renovatielening omvat een substantiële belastingaftrek voor al wie geld leent aan familie of vrienden voor de renovatie van een verkrotte of verwaarloosde woning. Dat belastingvoordeel kan oplopen tot 2,5 procent van het uitgeleende bedrag.

Bij de maatregelen is ook een verlaging van de aanslagbasis voor de registratierechten voorzien. Bij de aankoop van een leegstaande of verkrotte woning met het oog op renovatie, krijgt de koper een extra fiscaal voordeel dat kan oplopen tot 4.500 euro.

Tags: , , , ,